31mars2013 Prismasyn

 
 

Argumenterade tal (skolarbete)

Som ni vet och som ni troligtvis har sagt några gånger till en vegetarian så har människan nästan alltid ätit djur. För många är det ju ”naturligt” och ”normalt” – precis som det var normalt och förståndigt att fysiskt bestraffa sina barn under 50-talet. Människor har jagat, skurit och tillagat för att stilla sin hunger. Men vi är i en förändrande tid. En tid då djuren inte längre lever fria liv och möjligtvis blir dödade för att föda en familj. I denna tid föds vissa djur upp för att leva ett onaturligt och ibland plågsamt liv. Varför kan man fråga sig.. Jo, för att stilla människors maktbegär, ekonomiska bekymmer och luster. I denna tid pratar vi också gärna om jämställdhet mellan människor, detta är viktigt – ta mig inte fel – men det finns de som behöver en talan förd av någon annan för att de utnyttjas för hårt. Jag står här idag för att få er att se djurens sida av köttindustrin. Kanske få er att tänka innan ni äter.

 

Jag var ungefär 10 år. Slaktbilen var utanför fönstret och skulle hämta och slakta några av våra grisar. Jag kollade ut och såg hur de sköljde av insidan av slaktbilen, vattnet som kom ut var färgat av blodet från grisarna. Dessa smarta grisar som innan hade känt känslor skulle nu flås och bli produkter som neutraliserade grisen från att vara något levande till att bli kallad köttbulle, korv, fläskkotlett. Kotlett förresten, rättare sagt ryggkotor. Jag hade blivit semivegetarian då när jag stod där i fönstret, för jag vände mig till min mamma och försökte få henne att kolla mot blodet, få henne att förstå att köttet hon skulle äta inte bara var mat utan också delar av ett djur som hade levt och känt hur kulan trängde in mellan öronen. Hon vände sig bort och sa att jag skulle sluta för hon tyckte det var hemskt att se.

 

Detta hemska är vår verklighet och det jag såg den dagen var faktiskt inte så hemskt i jämförelse. Vår gris hade haft ett bra liv - visst i fångenskap men med stor yta att leva på, hon födde normalstora kullar, åt och frodades tills den dag hon snabbt dog av ett skott. Detta är inte verkligheten för alla djur i Sverige.

 

Varje år slaktas 85 miljoner landlevande djur i Sverige. 9 miljoner människor och 85 miljoner djur. Och notera att jag sa landlevande. Visst så exporteras viss del kött till utlandet men samtidigt importeras extrema mängder kött från utlandet. Kött från djur som har sämre livsförhållanden än i Sverige.

 

Människan har skapats med fri vilja och vissa säger faktiskt att vi skapats för att bli och vara vegetarianer. Hela vår kropp kan visa detta. Vi kan använda denna frihet till att inte göra hemska saker; t ex att inte tvinga djur ligga sina liv på golv med skavsår som blir infekterade, inte låta djur vara instängda hela sina liv och inte hänga upp levande djur för att skära upp pulsådern och låta dem dö medan de känner blodet flöda ur dem. Istället utnyttjar vi vår makt över djuren och glömmer bort att vi alla fanns här på denna jord som jämlikar från början. Jämlikar som drog nytta av varandra. Numera känns det som att det enda vi människor gör är att förstöra. Inte bara andra liv utan också själva jorden… men det är helt annat tal…

 

Om ni inte fastnar för tidigare argument kan ni ju tänka på att det både är miljövänligt, ett exempel: sojaböner är en av de största anledningar till att regnskog skövlas men det är inte bara vegetarianer som äter sojaböner, vi matar våra kor med sojaböner och detta är mycket större mängder än vad vi människor äter. Det är också hälsosamt att inte äta kött för att t ex som ni vet efter teoriprovet i idrott så innehåller kött mättat fett, för stora mängder av detta kan leda till åderförkalkning, kärlkramp och negativa blodkärlsförändringar. En vegetarisk kost är också bra för din kroppsdoft och intelligens. Undersökningar visar att vegetarianer har en behagligare kroppsdoft och att de har lite högre IQ än köttätare, 5 poäng… men ändå ;)

 

Kära Klasskamrater; tack för att ni har lyssnat och kom ihåg att alla liv på denna jord är sammanflätade. Vi föds och vi dör. Där i mellan har vi stor betydelse för vår omgivning och våra handlingar kan göra skillnad, hur liten den skillnaden än är för vissa.


29mars2013Älskade Mamma


29mars2013 På Väg.

 

29mars2013 Popcorn Problems, version 2


29mars2013 Popcorn Problems, version 1


28mars2013 Besök i Helsingborg